Utøvere


Arkeologibad
Arkeologibad
Opplev lokalhistorisk arkeologibad med Sigmund Alsaker og Kristin Kjønsø fra Museet Midt. Bli med og finn 11.000 år gammel lokalhistorie og lær om fiskerkapellene.
Sigmund Alsakerforteller om de første som befolket Trøndelags ubebodd kyst. Hvordan kan du finne nye spor etter disse istidsjegerne?
Kristin Kjønsø tar for seg den spennende historia om fiskerkapellene. De enkle stavkirkene var først og fremst et utrykk for makt. Det var mellom 6 til 10 fiskerkapeller i Viknaarkipelet. Disse var i først omgang reist der det var rike fiskerier.
Samtidig ble Norges fjerde eldste steinkirke reist på Nærøya. Dette var et mektig anlegg og etter noen hundre år en praktfull gård. Presteembetet var attraktivt, de rike inntektene av regionens fiskerier var årsaken til dette.
Det blir satt opp en enkel utstillingsmonter som skal vise de første som bosatte kysten vår og artefakter som forteller om vitner om kirkas makt. Ta gjerne med funn du har gjort!!
Sigmund og Kristin åpner for diskusjon og prat. Velkommen!


Medvirkende: Sigmund Alsaker og Kristin Kjønsø fra Museet Midt.


Bokbad
Bokbad
Velkommen til bokbad! Opplev forfatterne Romeo Gill og Ingrid Storholmen i samtale med Guri Hjulstad, mangeårig kulturjournalist i Trønder- Avisa og litteraturentusiast.
Bokbadet blir akkompagnert av jazzmusikerne Olav Kallhovd og Ole Marius Sandberg.

Om Romeo Gill:
Romeo Gill ble født i Punjab, India 13 august 1970. Han var den yngste av søsken flokk på tre. Familien hadde en liten gård med noe jord og noen få husdyr. Faren var profesjonell fotballspiller på 60 tallet i India, i 1970 var karrieren på hell, og gjennom noen kontakter fikk han tilbud om reise til Norge, noe han sa ja til. Eventyret som skulle vare i et par år ble litt annerledes, og i 1976 kom Romeo med sine to søsken flyttende til faren i Norge, nærmere bestemt Drammen, mens moren ble værende igjen i India.
Romeo Gill debuterte med romanen Harjeet i 2008. Boken gir en sjelden innsikt i hverdagslivet på den indiske landsbygda. Han fikk svært gode kritikker for denne boka.
Våren 2011 kom oppfølgeren Ung mann i nytt land,en gripende beretning om løsrivelse og tilhørighet. Den handler om brødrene Akas og Suraj og moren deres som kommer til Norge på midten av 70-tallet, der faren Harjeet allerede har bodd i noen år. De flytter inn i farens toromsleilighet på Åssiden i Drammen. Romanen forteller ikke bare om Norge sett med unge innvandrerøyne fra 70-tallet, men også om fremveksten av det indiske innvandrermiljøet, og om Akas' utvikling fra han ankommer som 11-åring, inntil han som 17-åring blir den første inderen til å flytte fra familien sin, idet han ønsker seg utdanning for egen del.

Om Ingrid Storholmen:
Ingrid Storholmen er forfatter og litteraturkritiker, født i 1976, og kommer fra Verdal. Hun debuterte i 2001 med Krypskyttarloven og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for sin neste samling Skamtalen. Graceland.  I 2007 kom diktsamlingen Siriboka, og i 2009 kom hennes første prosabok Tsjernobylfortellinger, en samling poetiske prosafortellinger om konsekvensene av vår tids største kjernekraftulykke våren 1986. For denne fikk hun flotte kritiker, og ble nominert til blant annet Brageprisen og Kritikerprisen.
I 2011 kom Til kjærlighetens pris.
Kjærligheten i livet og i litteraturen, hvor møtes de og hvor skilles de?
Er kjærlighetens pris å miste for å kunne skape?
Denne diktsamlingen undersøker slike spørsmål gjennom to ulike tekststrømmer som løper parallelt. En samling kjærlighetsdikt og en transkribert samtale om en reise til Orfeushulen i Rodopefjellene på grensen mellom Bulgaria og Hellas.
Ingrid Storholmen er kjent som en dristig og eksperimentell forfatter, som både formmessig og tematisk stadig utfordrer nye områder med bøkene sine. I sin nye diktsamling går hun fra å skrive om atompolitikk til sår kjærlighetslyrikk.

Medvirkende: Romeo Gill, Ingrid Storholmen, Guri Hjulstad.
Musikk: Ole Marius Sandberg, bass,  og Olav Kallhovd, piano.

Chaplin!
Chaplin
Møt Håvard Kalseth i historien om Charlie Chaplins liv – fra hans første opptreden som liten gutt, der han steppet inn på varietéscenen for sin mor, til hans storhetstid i USA, der han etablerte sitt eget filmstudio. Opplev ei forestilling med musikk, skuespill, film og dans – til Chaplins egenkomponerte musikk.
Her presenteres Chaplins mange talenter, som musiker, danser, komponist, skuespiller og regissør.
Håvard Kalseth har alle roller - fra å være seg selv, Chaplins mor, Chaplin som liten gutt, Chaplins elskerinner, lykkejegeren og til Chaplin som voksen mann. Det betyr forrykende kostymeskift – i kjent Håvard Kalseth-stil.
Chaplin! er en produksjon av Nord-Trøndelag teater i samarbeid med Midtnorsk filmsenter og MINT - Musikk i Nord-Trøndelag.

Medvirkende: Gro Merethe Hjertvik, pianist
Manus Leo Cullborg
Regi/koreografi Ada Einmo Jürgesen
Regiassistent Liv Hege Nylund
Tid: 40 minutter
 

Dritfine Christine
Dritfine Christine
Lagersjef Torvaldsen blir svært betatt av den nye kassadamen Christine. Han tar i bruk originale metoder for å få hennes oppmerksomhet. Dritfine Christine er en morsom og overraskende hverdagskomedie, men som i alle komedier ligger det alvor under. Møt regissør Arnulf Haga som forteller om arbeidet med filmen fra ide til ferdig film.
Filmvisning med foredrag

Medvirkende: Arnulf Haga, regissør.
Produsent: Midtnorsk filmsenter
Idè, utvikling og produksjon av filmen: Ralf Nyheim og Torbjørn Solstad / WOW medialab

Dukketeaterverksted
Dukketeaterverksted
Velkommen til workshop med Norges triveligste dukketeatermann: Gunnar Borgen Nygård.
Her får du lære hvordan du lager din egen dukketeaterdukke. Du får lære om uttrykk, mimikk, preparering, farging og plastisering. Og ikke minst, du får prøvd det i praksis. Commedia dukketeater, som står bak opplegget, lover at her skal skaperevne og fantasi settes i høysetet.

Medvirkende: Gunnar Borgen Nygård.

"En søvnløs natt"- Mot Norden
Mot Norden
På denne konserten får du oppleve sopranen Camilla Stenhoff Vist og pianisten Jo Lingen Jacobsen, som begge er oppvokst på Inderøy. All musikken som står på programmet er fra vår egen del av verden, Norden. Både dansk, svensk, finsk og norsk musikk blir å få høre. Musikken er vakker og kraftfull, og lett å bli fenget av. Musikkinnslagene med tekster viser til sammen mange sider av det nordiske folkelynnet, naturen, forelskelse og sjeleliv. Grieg og finske Sibelius utgjør noe av programmet.

Medvirkende: Camilla Stenhoff Vist, Sang, Jo Lingen Jacobsen - piano, Kristina Kiberg, skuespill.
Produsent: Musikk i Nord-Trøndelag/Rikskonsertene

Gehørsbasert improvisasjon
Mot Norden
Velkommen til seminar med jazzpianist Olav Kallhovd. Alle har vi musikk inni oss, men det kan være lurt å lære litt ekstra  for å få den ut slik du vil. På seminaret får du sjansen til å arbeide med en av Trøndelags fremste jazzpianister.
Mange tror at improvisasjon er noe som oppstår av seg selv. På seminar med Olav får du innsyn i at improvisasjon både handler om å forestille seg musikk og være oppfinnsom, men også om å kunne helt bestemte ting og å gjennomføre det du vil gjøre med musikken. Med enkle, konkrete eksempler viser Kallhovd deg veien mot improvisasjonens kunst.
Seminaret er rettet mot grunnskoleelever som har litt basisferdigheter på sitt instrument, men passer også for musikklærere og andre som vil lære litt om improvisasjon.
Olav Kallhovd er ansatt som jazzpianist i Musikk i Nord-Trøndelag. Han har gitt ut to cd-plater med egen musikk, og har vært mangeårig pådriver for den velrenommerte jazzfestivalen Soddjazz i Inderøy.

Medvirkende: Olav Guttorm Kallhovd
Produsent: Musikk i Nord-Trøndelag

"Hujedamej!"
Hujedamej!

Bli med på en fantastisk familieforestilling med utgangspunkt i Astrid Lindgrens univers. Her møter du de kjente og kjære sangene fra fortellingene om Pippi og Emil i ny og frisk fasong!

Medvirkende: Quintus; Elisabeth Fossan - trombone, Bjørn Erik Heggli - trompet, Morten Schrøder - trompet, Daniel Herskedal - tuba, Stian Lundberg - trommer, Jostein Netland - saksofon. Luftforsvarets Blåsekvintett: Bror Aune Larsen - fagott, Tonje Elisabeth Berg - fløyte, Andreas Trondal - trommer, Claire Hellweg - horn, Lena Brandvoll - obo. Barnekor.


Kunstutstilling
Kunstutstilling
Som en del av Nærøy kommunes lokale skolesekktilbud tilbyr vi skolene kunstutstilling under festivalen. Den lokale kunstneren Roald Stevik vil pryde utstillingen som finner sted ved Nærøy Folkebibliotek. Roald Stevik henter sine motiver fra trøndersk natur og miljø og omtales som ”en lysets mester”, ”mannen som klarer å gi det naturalistiske begrepet et nytt og moderne innhold”.

Offisiell åpning av kunstutstillingen, ved ordfører Steinar Aspli, lørdag 29. oktober kl. 12.00


Lydvingens lydløse oppdrag
Lydvingens lydløse oppdrag
I ”Lydvingens lydløse oppdrag” møter vi superhelt og lydekspert Lydvingen. Han fyller fjøsene med lyd, trafikken med støy, og hele verden med latter! Men en dag får Lydvingen et merkelig oppdrag – et oppdrag helt utenom det vanlige…
Lyder er en rolig mann, med et rolig tempo, og som liker ro og stillhet i livet sitt. Han er gift med Lydia, en energisk kvinne, med et høyt tempo, og som skravler altfor mye og altfor fort. I tillegg har Lyder en sleskete nabo som snakker altfor høyt, og som dukker opp altfor ofte.
Hva gjør man hvis man er omgitt av for mye mas og bråk, og det eneste man ønsker er stillhet? Og hvem kommer susende til unnsetning når Lyder roper ut sin frustrasjon? Lydvingen selvfølgelig!

Medvirkende: Teater Spillebrikkene.


Reven og Grisungen
Reven og Grisungen
Dette forfatterbesøket er basert på billedbokserien ”Reven og Grisungen”. Bjørn F. Rørvik viser bilder og leser fra bøkene. Han forteller også litt om det å være forfatter og hvordan han og illustratøren Per Dybvig jobber når de lager ei bok. Forfatteren har med eksempel på originalmanus og uskårne trykkark fra trykkeri. Bøkene til Bjørn F. Rørvik er full av absurd humor, og i dette forfatterbesøket møter elevene både lekne ord og en vilter strek.

Medvirkende: Bjørn F. Rørvik
Produsent: Norsk forfattersentrum Midt-Norge.



SE MEG!
SE MEG!
Se meg! er en danseforestilling om oppvekst og relasjoner – en jente og hennes forhold til sin mor og far, om løsrivelse og frigjøringsprosess for egen selvstendighet. Forestillingen kaster et lys over ethvert menneskes rett til å finne sitt eget ”jeg” i familien og gjøre seg klar til å møte fremtiden som et
eget individ. Samtidsdans blandet med ulike danseformer blir brukt for å uttrykke humor, lek, trass, samhold, ensomhet, sorg og fri livsutfoldelse.
”SE MEG!” – en danseforestilling av koreograf Sølvi Edvardsen

Medvirkende: Vilde Viktoria Madsen(Piken), Nina Lill Svendsen (Moren), Christer Tornell (Faren) + tekniker
Sølvi Edvardsen Produksjoner

Stormkyss og stiløvingar
Stormkyss og stiløvingar
Velkommen til workshop der skriving og lesing står i sentrum. Ut frå overskrifter som presisjon, stil, struktur og undertekst, vil elevane få testa ut ei rekke litterære verkemiddel, og dei får tilbakemelding på eigne tekstar.
Ingrid Z. Aanestad viser fram ulike verktøy og triks for å koma i gang med både skjønnlitterære, journalistiske og andre typar tekstar, og ho fortel frå eiga skrive-erfaring. Utdrag frå både nyare og eldre litteratur vil bli brukte som eksempel. Det blir lagt opp til stor grad av deltaking frå elevane si side.

Ingrid Z. Aanestad er forfattar og har gitt ut tre romanar på Forlaget Oktober, seinast ”Stormkyss” i 2010. Ho er mentor i Trafo, der ho gir tilbakemelding på tekstar til ungdom som skriv, ho held skrivekurs og skriv fast for Klassekampen om litteratur. Ingrid Z. Aanestad har også jobba som radiojournalist i NRK.
Medvirkende:Ingrid Z. Aanestad

Teatersportkurs
Teatersport er improvisasjon, latter, lek, tilstedeværelse og samarbeid. Elevene lærer å ta i bruk andre deler av hjernen ved å utnytte sin egen fantasi, kreativitet og spontanitet. Improvisasjonsteater er en form for teater der skuespillerne selv skaper handlingen. Uten manus, uten å ha øvd inn replikker, og uten planlegging tar scenen form.

På dette kurset vil elevene lære teknikker for å utvikle evnene sine til å improvisere, til å våge, til å stole på egne idéer, og til å samarbeide med andre. Deltakerne vil få arbeide med verbale og non-verbale øvelser, status og genre øvelser, enkle skuespillerteknikker og historiefortelling.




Tegn serier
Tegn serier
Velkommen til ei kort og morsom innføring i kunsten å lage tegneserier, med illustrasjoner og eksempler fra foredragsholderen, der elevene også får lage sin egen tegneserie. Kurset er delt i en teoretisk del og en praktisk del, der elevene får prøve å lage en eller flere figurer, og gjerne tegne sin egen vitsetegning eller ensiders - tegneserie.
Ola Hegdal har gitt ut flere  tegneseriealbum og bøker, blant annet “Ibsens ripsbusker og andre litterariteter”, “Handbok for babyen”, “På kloden bind I – III”. Han skrev manus til tegneseriebøkene “Jeg, Arne Næss – et tegnet liv” og “Blått Blod”, begge med tegninger av Tore S. Olsen. Han var fast tekstforfatter for gamle Hallo i uken, under ledelse av Else Michelet og Are Kalvø, fra 1996 til 2009.
Han anmelder kriminalromaner for Dagens Næringsliv og bildebøker og ungdomsbøker for barnebokkritikk.no.

Medvirkende: Ola Hegdal

Tumaini Group - MAJI MAJI
Tumaini Group
Vakker og halsbrekkende danse- og akrobatikkforestilling fra Tanzania. Et samarbeid mellom den tanzanianske gruppen Tumaini Group og norske kunstnere.
Hva skjer når ett menneske får tilgang til ressurser de andre medlemmene av samfunnet ikke kjenner til, ressurser som egentlig tilhører fellesskapet?
Fortellingen tar utgangspunkt i kampen om rikdom slik den framstilles i myter og eventyr hos Iraqwfolket, men de forflyttes til moderne tid: Simboya finner diamanter på folkets tradisjonelle beiteområder og inviterer Det Store Selskapet til å utnytte forekomstene.
Forestillingen fremføres gjennom et fysisk uttrykk med mye akrobatikk og dans. Det som er av dialog foregår på engelsk.

Medvirkende: Femten dansere og akrobater fra Tanzania på scenen.
Manus: Bjørn- Erik Hanssen i samarbeid med Tumaini Group.
Regi: Elin Hassel Iversen.
Kostymer og scenografi: Nina Gjølgasæther.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar